Wat te doen in Leiden? Ontdek de leukste activiteiten

Leiden is een prachtige stad in de provincie Zuid-Holland en heeft een rijke geschiedenis. Het is een stad die bekendstaat om haar universiteit, haar cultuur en haar oude grachten. Leiden is een van de oudste steden van Nederland en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van ons land. Als stad van ontdekkingen en uitvindingen heeft Leiden een bijzondere plek in het hart van veel mensen. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze historische stad te bezoeken. In deze blog vind je alles wat je moet weten over ‘wat te doen in Leiden’ en wat de stad zo bijzonder maakt.

Bezienswaardigheden Leiden

Leiden staat bekend om haar vele historische bezienswaardigheden die terug te vinden zijn door de hele stad. In dit deel van de blog zullen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Leiden bespreken die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad.

De Burcht van Leiden: De Burcht van Leiden is een oude verdedigingstoren uit de 11e eeuw en ligt op een heuvel in het centrum van Leiden. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Je kunt de toren beklimmen en meer te weten komen over de geschiedenis van Leiden.

De Pieterskerk Leiden: De Pieterskerk Leiden is een prachtige kerk uit de 14e eeuw en is een van de grootste kerken van Nederland. De kerk is vooral bekend vanwege het indrukwekkende orgel dat er staat. De kerk heeft ook een rijke geschiedenis en is zeker een bezoek waard.

De Hooglandse Kerk: De Hooglandse Kerk is een andere prachtige kerk in het centrum van Leiden en stamt uit de 15e eeuw. Het is een van de weinige kerken in Nederland die nog steeds in gebruik is. Binnen vind je mooie gewelven en een indrukwekkend altaarstuk.

De Waag Leiden: De Waag Leiden is een historisch gebouw dat werd gebouwd in de 17e eeuw. Het was oorspronkelijk een waaggebouw, maar tegenwoordig wordt het gebruikt als restaurant en evenementenlocatie. Het is een prachtig gebouw om te zien en ligt in het hart van het centrum van Leiden.

Dit waren de belangrijkste bezienswaardigheden van Leiden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad. Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Al met al is er voor echt voor iedereen wat te doen in Leiden.

Musea Leiden

Leiden is niet alleen bekend om haar historische bezienswaardigheden, maar ook om haar indrukwekkende musea. In dit deel van de blog zullen we de belangrijkste musea van Leiden bespreken die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad.

Museum De Lakenhal: Museum De Lakenhal is gelegen in het historische centrum van Leiden en is een van de belangrijkste musea van de stad. Het museum heeft een uitgebreide collectie van kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van Leiden en omgeving. Er zijn onder andere werken te zien van Rembrandt, Jan Steen en Theo van Doesburg.

Rijksmuseum van Oudheden: Het Rijksmuseum van Oudheden is een archeologisch museum en bevindt zich eveneens in het centrum van Leiden. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van archeologische vondsten uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Daarnaast is er ook aandacht voor archeologische vondsten uit Nederland en het Midden-Oosten.

Museum Volkenkunde: Museum Volkenkunde is gevestigd in een monumentaal gebouw aan de rand van het centrum van Leiden. Het museum heeft een uitgebreide collectie van etnografische kunst en voorwerpen uit niet-westerse culturen. Zo zijn er onder andere voorwerpen te zien uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika.

Japanmuseum Sieboldhuis: Het Japanmuseum Sieboldhuis is een museum in het centrum van Leiden en is gewijd aan de relatie tussen Nederland en Japan. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van Japanse kunst en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast is er ook aandacht voor de geschiedenis van de relatie tussen Nederland en Japan.

Elk museum heeft een unieke collectie en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van verschillende delen van de wereld. Je mag ze absoluut niet missen tijdens je bezoek aan de stad.

wat te doen in leiden: de waag leiden

Activiteiten Leiden

Naast het bezichtigen van de historische bezienswaardigheden en het bezoeken van musea, zijn er in Leiden ook genoeg activiteiten te ondernemen. In dit deel van de blog zullen we de leukste activiteiten van Leiden bespreken die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad.

Bioscoop Leiden: Als je op zoek bent naar een ontspannen avondje uit, dan is de bioscoop in Leiden een goede keuze. Er zijn twee bioscopen in het centrum van Leiden: Trianon en Lido. Beide bioscopen hebben een gevarieerd aanbod van films en bieden een comfortabele bioscoopervaring.

Kijkhuis Leiden: Het Kijkhuis in Leiden is een arthouse bioscoop en heeft een selectie van bijzondere films. Het is een gezellige locatie met een intieme sfeer en heeft ook een café waar je voor of na de film iets kunt drinken.

Hortus Botanicus Leiden: De Hortus Botanicus is een botanische tuin en een van de oudste ter wereld. Het is een prachtige plek om te bezoeken en je te verwonderen over de vele bijzondere planten en bomen die er groeien. In de Hortus zijn ook verschillende kassen te vinden met exotische planten.

Corpus: Corpus is een interactief museum dat je meeneemt op een reis door het menselijk lichaam. Het is een bijzondere ervaring waarbij je leert over het functioneren van het menselijk lichaam en de invloed van gezonde voeding en beweging.

Naturalis: Naturalis is een museum dat volledig gewijd is aan de natuur. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van fossielen, dieren en planten. Er zijn verschillende interactieve opstellingen en exposities die je laten kennismaken met de diversiteit van de natuur.

Sauna Leiden: Als je op zoek bent naar ontspanning, dan is een bezoek aan de sauna in Leiden een goede optie. Er zijn verschillende sauna’s te vinden in Leiden, zoals de Thermen 2000 en de Leiden City Sauna. Beide sauna’s bieden een breed scala aan sauna’s, zwembaden en ontspanningsmogelijkheden.

Dit waren de leukste activiteiten in Leiden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad. Of je nu op zoek bent naar ontspanning of een bijzondere ervaring, er is voor ieder wat te doen in Leiden.

Bekijk hier alle bezienswaardigheden en activiteiten in Leiden!

Restaurant Leiden

Na een dag vol bezienswaardigheden en activiteiten in Leiden is het tijd om te genieten van een heerlijke maaltijd. In Leiden zijn er tal van restaurants te vinden waar je kunt genieten van diverse keukens. In dit deel van de blog zullen we de lekkerste restaurants van Leiden bespreken die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad.

Fratelli Leiden: Fratelli is een Italiaans restaurant in het centrum van Leiden en biedt een heerlijke menukaart met authentieke Italiaanse gerechten. Het restaurant heeft een gezellige sfeer en is perfect voor een romantisch diner of een avondje uit met vrienden.

Paco Ciao Leiden: Paco Ciao is een restaurant dat gespecialiseerd is in de Japanse keuken. Het restaurant heeft een gevarieerde menukaart met sushi, sashimi, ramen en andere Japanse gerechten. De gerechten zijn van hoge kwaliteit en de presentatie is prachtig.

Shabu Shabu Leiden: Shabu Shabu is een restaurant waar je kunt genieten van heerlijke sushi en andere Japanse gerechten. Het restaurant heeft een all-you-can-eat concept waarbij je onbeperkt kunt genieten van de gerechten van de menukaart.

Lido Leiden: Lido is een restaurant dat gelegen is aan het water in het historische centrum van Leiden. Het restaurant heeft een prachtig uitzicht over de grachten en biedt een heerlijke menukaart met vis- en vleesgerechten. Het is een perfecte locatie voor een romantisch diner.

Dit waren de lekkerste restaurants in Leiden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad. Leiden heeft een gevarieerde keuken en er zijn nog tal van andere restaurants te ontdekken in de stad.

wat te doen in leiden: Leiden centrum

Leiden Centrum

Het historische centrum van Leiden is een prachtige plek om te verkennen tijdens je bezoek aan de stad. Het is een levendige en bruisende omgeving vol met winkels, restaurants, bezienswaardigheden en activiteiten. In dit deel van de blog zullen we het centrum van Leiden bespreken en de aanbevolen activiteiten en restaurants die je niet mag missen.

Aanbevolen activiteiten in het centrum van Leiden

Een van de meest populaire activiteiten in het centrum van Leiden is het verkennen van de historische grachten. Je kunt een boottocht maken of gewoon wandelen langs de grachten en genieten van de prachtige architectuur en bruggen.

Daarnaast is het bezoeken van de markt op woensdag en zaterdag een aanrader. Hier vind je een gevarieerd aanbod van producten, van verse groenten en fruit tot souvenirs en kleding.

Een andere aanbevolen activiteit is het bezoeken van de Burcht van Leiden. Dit oude verdedigingsfort biedt een prachtig uitzicht over de stad en is een perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van het uitzicht.

Aanbevolen restaurants in het centrum van Leiden

In het centrum van Leiden zijn er tal van restaurants te vinden waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Eerder in deze blog hebben we al een aantal restaurants besproken, maar er zijn er nog veel meer.

Een aanrader is bijvoorbeeld de Brasserie Buitenhuis, gelegen aan de rand van het centrum. Dit restaurant biedt een prachtig uitzicht over het water en serveert heerlijke gerechten.

Daarnaast is het restaurant Van der Werff een aanrader, gelegen in een historisch pand in het centrum van Leiden. Het restaurant heeft een gezellige sfeer en biedt een gevarieerde menukaart met heerlijke gerechten.

Tot slot is ook restaurant De Waag een aanrader. Dit historische gebouw heeft een prachtig interieur en biedt een uitgebreide menukaart met gerechten uit de Franse keuken.

Dit zijn de aanbevolen activiteiten en restaurants in het Leiden centrum die je echt niet mag missen. Of je nu op zoek bent naar lekker eten of een leuke activiteit, er is voor elk wel wat te doen in Leiden. 

Conclusie

Leiden is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en cultuur. In deze blog hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden, musea, activiteiten, restaurants en het centrum van Leiden besproken. Hieronder volgt een samenvatting van wat te doen in Leiden en een aanbeveling om de stad te bezoeken.

Samenvatting van wat te doen in Leiden

  • Bezoek de historische bezienswaardigheden, zoals de Burcht van Leiden en de Pieterskerk.
  • Ontdek de diverse musea, waaronder Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde en Japanmuseum Sieboldhuis.
  • Onderneem leuke activiteiten, zoals een bezoek aan de bioscoop, het Kijkhuis, de Hortus Botanicus, Corpus, Naturalis en de sauna.
  • Geniet van heerlijke maaltijden in de diverse restaurants, waaronder Fratelli Leiden, Paco Ciao Leiden, Shabu Shabu Leiden en Lido Leiden.
  • Verken het historische centrum van Leiden, bezoek de markt, de grachten en de diverse bezienswaardigheden.

Aanbeveling om Leiden te bezoeken

Leiden is een stad die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Nederland. De stad heeft een unieke sfeer en biedt een gevarieerd aanbod van bezienswaardigheden, musea, activiteiten, restaurants en het historische centrum. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of ontspanning, er voor ieder wat te doen in Leiden.

Plan je bezoek aan Leiden en ontdek deze prachtige stad zelf. Er zijn genoeg hotels en accommodaties te vinden in Leiden en de stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom en geniet van al het moois dat Leiden te bieden heeft!

FAQ

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Leiden?

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Burcht van Leiden, Pieterskerk, Hooglandse Kerk en De Waag.

Welke musea zijn er in Leiden?

Enkele bekende musea zijn Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde en Japanmuseum Sieboldhuis.

Welke activiteiten zijn er te doen in Leiden?

Je kunt onder andere naar de bioscoop, het Kijkhuis, Hortus Botanicus, Corpus, Naturalis en de sauna gaan.

Waar kan ik lekker eten in Leiden?

Enkele aanbevolen restaurants zijn Fratelli Leiden, Paco Ciao Leiden, Shabu Shabu Leiden en Lido Leiden.